Zajednica

Pokrenuta od strane entuzijasta za tehnologiju, Klimerko zajednica je prerasla u zajednicu koja se brine o zagađenosti, zdravlju građana i zaštiti životne sredine na teritoriji Zapdanog Balkana.

Naša zajednica pruža tačne informacije o stepenu zagađenosti vazduha na raznim lokalitetima u regionu, jer zvanična merenja ne postoje na većini od tih lokacija. Klimerko pruža tačne i ažurne informacije o kvalitetu vazduha, koje ti pomažu da prilagodiš i planiraš spoljašnje aktivnosti i zaštitiš se od štetnih uticaja.

Sva merenja na mapi su rezultat truda naše zajednice.

Kao Klimerko zajednica, posvećeni smo tome da kroz povećanje svesti o zagađenju i diskusiju utičemo na bolji pristup čistom vazduhu za sve. Radimo zajedno ka budućnosti u kojoj otvoreni podaci o kvalitetu vazduha osnažuju svakoga.

Pridruži nam se

Ukoliko si već svestan ogromnog ekološkog vazdušnog zagadjenja u svojoj okolini ili imaš ideju kako da zajedno rešimo problem nezainteresovanosti o zagađenosti u tvojoj sredini, biće nam drago da nam se obratiš!

Deljenje podataka o kvalitetu vazduha iz tvoje okoline bitno je za celu zajednicu i demokratizaciju informacija tj. za pravovremeno informisanost društva. Naša zajednica i građanska Klimerko mreža je aktivna u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i širi se u regionu. Ljudi baš kao ti su zajedno sa nama napravili i postavili preko 450 uređaja. Pridruži se zajednici i napravi svoj uređaj!

Jedan od naših doprinosa je aplikacija „Vazduh građanima — Klimerko” za iOS i Android gde možeš u realnom vremenu da pratiš promenu podataka o zagađenosti sa svog i drugih uredjaja na svom telefonu. Takođe, naše podatke smo podelili sa AirCare, xEco i drugim aplikacijama.

Radionica za sklapanje i podešavanje Klimerko uređaja

Projekti i radionice

Ako organizuješ skup ili događaj u vezi sa otvorenim podacima i zaštitom životne sredine, raspoloženi smo za saradnju. U nastavku su neki od projekata u kojima smo učestvovali.

Radionica „Bolji vazduh za sve” — Zastave programa budućnosti

Predstavnici Internet društva Srbije bili su predavači na radionici „Bolji vazduh za sve“, koja je održana 30. aprila 2022. godine u Kulturnoj stanici Liman, u okviru programa „Zastave budućnosti“.

Na radionici je predstavljen Klimerko, pristupačan uređaj za merenje kvaliteta vazduha, čija je distribucija građanima istočne Srbije omogućena u okviru programa „Svet koji želiš“. Predavači na radionici su bili Vladimir Đurđević (Fizički fakultet, Beograd), Vanja Stanić (Internet društvo Srbije), Desiree Željka Milošević (osnivač inicijative Vazduh građanima), Neda Aleksandrov (Internet društvo Srbije) i Dunja Jovanović (F.fm platforma).

Projekat „Škole za bolji kvalitet vazduha“

Unicefov projekat „Škole za bolji kvalitet vazduha“ imao je za cilj da ojača svest školske dece, roditelja i nastavnika o negativnom uticaju zagađenja vazduha, nivoima zagađenja vazduha i njegovim štetnim efektima na zdravlje. Internet društvo Srbije je dizajniralo nov uređaj Klimerko PRO koji pored PM 2.5 čestica meri i koncentraciju gasova u spoljnom vazduhu. Nakon što senzori za merenje kvaliteta vazduha bili instalirani u školama, podaci prikupljeni u realnom vremenu direktno pomažu nastavnicima da odlučuju o dnevnim školskim aktivnostima na osnovu nivoa zagađenja i povećati svest i znanje dece za stvaranje budućih pozitivnih promena u društvenim normama i ponašanju. Sa druge strane, donosioci odluka su u boljoj poziciji da mogu da unapređuju dugoročne javne politike na lokalnom nivou. Takođe, ovim putem se promoviše korišćenje jednostavnih inovativnih alata za podizanje svesti, veština i komunikacije u vezi sa uticajem zagađenja vazduha na decu i mlade. Naša zajednica je napravila i ugradila preko 130 Klimerko Pro uređaja u 45 škola u zapadnoj Srbiji, čija se merenja prate putem platforme „Deca za vazduh”.

Konkurs „Svet kakav želiš”

U okviru projekta kompanije A1, 40 građana u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji je dobilo i instaliralo Klimerka. Projekat je realizovalo Internet društvo Srbije, a podržan je u okviru drugog ciklusa programa društvene odgovornosti Svet kakav želiš.

Projekat „Od merenja do čistog vazduha”

U okviru ovog projekata sarađivali smo sa ekološkim aktivistima na jugu Srbije i ugradili više od 120 Klimerko mernih uređaja uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Projekat „Air to the People 2.0”

U avgustu 2021 završena je obuka i instalacija 40 Klimerko 2.0 uredjaja koje je Internet društvo Srbije dodelilo građanima iz mesta gde ne postoje merne stanice, a koji su se prijavili na otvoreni poziv. Neka od tih mesta su Bor, Smederevo, Novi Sad i Užice. Projekat je podržan od strane Fondacije Internet društva i programa Beyond the Net.

Projekat „Vidljivi podaci za nevidljivi vazduh”

U okviru ovog projekta 2019 godine sarađivali smo sa Beogradskom otvorenom školom i AllThingsTalk kompanijom. Projekat je podržao UNDP Srbija a takodje Svetska Banka, i Ambasada Velike Britanije. Zajedno sa početnicima dve radionice održane na Descon-u i Startit-u sastavili smo i podelili oko 30 uređaja koje su građani Beograda instalirali. Tako smo uspostavili građansku mrežu za merenje kvaliteta vazduha. Projekat je dobio prvu nagradu u kategoriji: otvoreni podaci u martu 2020 godine a na tribini predstavili smo inicijalne rezultate:

Projekat „Klimatska kapsula”

Klimerko učestvuje u projektu Klimatska kapsula čiju su koncept osmislili Centar za Promociju Nauke. To je mobilna i modularna instalacija koja putem naučnih činjenica i mulstimedijalnog sadržaja pruža posetiocima slojevitiu perspektivu klimatskih promena. Do 2026. godine Kapsula će biti postavljena u deset zemalja jugoistočne Evrope, u okviru projekta Climateurope2.

Više o nama

Prikaz Klimerko mernog uređaja

Upoznaj Klimerka

Klimerko je svima pristupačan senzorski uređaj koji meri štetne čestice spoljašnjeg vazduha. To je takođe inicijativa otvorenog koda koja kombinuje uređaje i mreže sa jednim ciljem: da podigne svest o važnosti kvaliteta vazduha u zemljama Zapadnog Balkana.

  • Flickr
  • Google Play
  • Apple App Store