Klimerko merni uređaj

Šta je Klimerko uređaj

Klimerko je pobedničko rešenje DESCON konferencije iz 2018. godine koje dalje razvija DesCon zajednica. Predstavlja DIY uređaj otvorenog koda kojim se meri spoljni nivo zagađenosti vazduha. Uređaj na svakih 15 minuta beleži koncentraciju PM2.5 i PM10 i PM1 suspendovanih čestica, koje spadaju (u zagađivače vazduha) a meri i temperaturu, vlažnost vazduha i vazdušni pritisak.

Radna atmosfera sa laptopovima za stolom tokom hakatona

Mreža Klimerko uređaja je najveća građanska mreža za merenje zagađenosti vazduha u regionu zemalja Zapadnog Balkana. Klimerko je kreiran sa hardverom i softverom otvorenog koda, tako da je svaki zainteresovani građanin u mogućnosti da ga sam sklopi i postavi na terasu. Zbog toga se mreža brzo širi.

Klimerko: Merite kvalitet vazduha u vašoj zajednici

Klimerko je otvoreni samostalni uređaj za praćenje kvaliteta vazduha, dizajniran za merenje zagađenja vazduha na otvorenom. Na svakih 15 minuta šalje nivo koncentracije PM2.5, PM10 i PM1 suspendovanih čestica, odnosno zagađivača vazduha, kao i temperaturu, vlažnost i pritisak vazduha.

Pridruži se najvećoj inicijativi građana za praćenje zagađenja vazduha na Zapadnom Balkanu. Klimerko je dostupan svima zahvaljujući otvorenom hardveru i softveru. Možeš ga lako sastaviti i postaviti na svojoj terasi ili prozoru, i time doprineti podacima rastuće mreže.

Merenje kvaliteta vazduha u tvojoj zajednici može ti pomoći da zaštitiš svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih. Takođe, može ti pomoći da identifikuješ izvore zagađenja i zalažeš se za promene.

Napravi svoj Klimerko vidžet

Prikaz komponenti koje se koriste za sklapanje Klimerko uređaja

Klimerko Pro: sledeća generacija

Radi unapređenja praćenja kvaliteta vazduha, Klimerko Pro dodatno meri sumpor-dioksid (SO₂) i azot-dioksid (NO₂), pored PM1, PM2.5 i PM10.

Za razliku od prvobitnog Klimerka, Klmerko Pro je gotovo rešenje, takođe otvorenog koda, prilagođeno za laku postavku na više objekata, čineći ga pogodnijim za obimnije projekte. On se ne sastavlja samostalno, ima prilagođenu PCB ploču za jednostavno sklapanje bez lemljenja, USB-C konektor i redizajnirano kućište za lakše održavanje.

Za detaljne tehničke specifikacije, poseti našu Klimerko Pro GitHub stranicu. Institut za nuklearne nauke „Vinča” je izvršio kalibraciju kalibraciju ovog uređaja.

Prikaz mnogo sklopljenih Klimerko Pro uređaja

Tokom 2021. godine, instalirano je 135 Klimerko Pro uređaja u 45 škola, kao podsticaj STEM inicijativama učenja. Više o projektu pronađi na decazavazduh.rs.

Nabavi svog Klimerka

Klimerko je uređaj za nadzor kvaliteta vazduha i periodično se izrađuje po narudžbini. Pridruži se našoj misiji da demokratizujemo podatke o zagađenju vazduha.

Spajanje komponenti uređaja na prototipnoj pločici

Postoji više načina da dobiješ svog Klimerka:

  1. Napravi svog Klimerka. Ako si ljubitelj tehnologije, detaljna uputstva i tehnička podrška dostupni su na našoj GitHub stranici.
  2. Kupi već napravljeni Klimerko uređaj. Ako niste vešti sa tehnologijom, ali ipak želiš svoj Klimerko, možete naručiti gotov uređaj spreman za korišćenje. Gotovi uređaji se šalju iz Beograda.
  3. Zakaži radionicu s nama. Nauči kako da napraviš svog Klimerka na radionici, obično vikendom i traje oko 3 sata. Cena radionice uključuje sve neophodne materijale i komponente.
  4. S vremena na vreme pišemo projekte i objavljujemo otvorene pozive za zainteresovane građane da se prijave i dobiju Klimerka na korišcenje.

Pridruži se pokretu za merenje i poboljšanje kvaliteta vazduha u tvojoj zajednici danas.

Prikaz Klimerko mernog uređaja

Upoznaj Klimerka

Klimerko je svima pristupačan senzorski uređaj koji meri štetne čestice spoljašnjeg vazduha. To je takođe inicijativa otvorenog koda koja kombinuje uređaje i mreže sa jednim ciljem: da podigne svest o važnosti kvaliteta vazduha u zemljama Zapadnog Balkana.

  • Flickr
  • Google Play
  • Apple App Store